Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser
NIEUWSBRIEF 23 juni 2017
Op 1 april 2017 is het wetsvoorstel “Uitfasering pensioen in eigen beheer” in werking getreden. Als gevolg hiervan is de opbouw van pensioen in eigen beheer door directeur groot-aandeelhouders (DGA’s) vanaf 1 juli 2017 niet meer toegestaan en moeten voor die datum acties zijn genomen.
 
In deze nieuwsbrief zetten wij de nieuwe regels, de acties en de mogelijkheden tot het fiscaalvriendelijk uitfaseren van het pensioen in eigen beheer voor u op een rij.
1.1 Beëindiging opbouw pensioen voor 1 juli 2017

De belangrijkste pijler van het wetsvoorstel is het beëindigen van de mogelijkheid tot verdere opbouw van pensioen in eigen beheer. Om te voorkomen dat verdere opbouw na deze datum plaatsvindt, is het van groot belang om het beëindigen van deze opbouw schriftelijk overeen te komen tussen de DGA en de vennootschap. Indien de opbouw op 1 juli 2017 niet is gestaakt, zal de belastingdienst het standpunt innemen dat sprake is van een onzuivere pensioenaanspraak en kan de gehele voorziening ineens in de belastingheffing worden betrokken (inclusief 20% revisierente).

1.2 Extern verzekerd pensioen

Een eventueel ander actiepunt voor 1 juli is het overboeken van extern verzekerd pensioen naar de BV. Indien een DGA een extern verzekerd pensioen zou willen overbrengen naar zijn BV, dient het verzoek hiertoe bij de verzekeraar uiterlijk 30 juni te zijn gedaan.

2. Afkopen pensioenvoorziening of omzetten pensioenvoorziening in oudedagsverplichting

Met de nieuwe wet wordt ook een beperking tot het uitkeren van dividend, de zogenoemde dividendklem, beëindigd. Opbouw van pensioen in eigen beheer vindt plaats tegen fiscale grondslagen. Deze wijken de laatste jaren sterk af van de commerciële grondslagen van de pensioenwaardering. Dit wordt met name veroorzaakt door de lage rentestand. De commerciële waarde van de pensioenvoorziening is hierdoor hoger dan de fiscale waarde. Om te bepalen of en hoeveel dividend een vennootschap mag uitkeren, wordt rekening gehouden met deze hogere commerciële waarde van de pensioenvoorziening.  Deze dividendklem zorgde ervoor dat veel DGA’s de aanwezige winstreserves niet of niet geheel konden uitkeren.

2.1 Fiscale gevolgen

Onderdeel van de nieuwe wet is de mogelijkheid voor DGA’s om de commerciële waarde van de pensioenvoorziening af te stempelen tot de fiscale waarde. De dividendklem vervalt hierdoor. Indien DGA’s van deze mogelijkheid gebruik maken, dienen zij te kiezen uit twee alternatieven:
  1. Het afkopen van de fiscale voorziening. De totale voorziening wordt in de belastingheffing betrokken en de netto-uitkering komt de DGA toe. Dit kan met een korting en zonder betaling van 20% revisierente. Indien de voorziening in 2017 wordt afgekocht geldt een kortingspercentage van 34,5% van de fiscale voorziening. In 2018 daalt de korting naar 25% en in 2019 naar 19,5%. Vanaf 2020 geldt geen korting meer en zal bij afkoop ook weer 20% revisierente verschuldigd zijn.
  2. Het omzetten van de fiscale voorziening in een oudedagsverplichting (ODV). Deze verplichting keert de aanwezige fiscale voorziening uit in 20 gelijke jaarlijkse termijnen. Deze jaarlijkse termijnen zijn belast in box 1. Wij informeren u graag over de exacte voorwaarden die van toepassing zijn bij de ODV.
De keuze voor een van beide opties hangt onder meer samen met de omvang van de (fiscale) pensioenvoorziening en het verwachte overige inkomen na de pensioendatum.
 
DGA’s die geen gebruik willen of kunnen maken van de hierboven geschetste opties kunnen de aanwezige (commerciële) voorziening bevriezen. Verdere opbouw vindt dan niet plaats en het verschil tussen de commerciële en de fiscale waarde blijft bestaan en derhalve ook de genoemde dividendklem.

2.2 Civielrechtelijke gevolgen

Goedkeuring (ex-)partner
Een belangrijk onderdeel van het afstempelen van het pensioen tot de fiscale waarde is de goedkeuring van de (ex-)partner. De (ex-)partner dient expliciet in te stemmen met deze ‘afwaardering’ van de pensioenaanspraken. De (ex-)partner geeft in beginsel ook rechten prijs, nl. het aandeel in het ouderdomspensioen en het recht op nabestaandenpensioen bij overlijden van de DGA.
 
Compensatie (ex-)partner
Indien de (ex-)partner instemt met de afwaardering kan mogelijk sprake zijn van een bevoordeling van de DGA. Indien de partners niet zijn gehuwd, of zijn gehuwd op huwelijkse voorwaarden, kan het zo zijn dat de gehele waardestijging van de aandelen in de vennootschap en/of het recht op ODV uitkeringen alleen de DGA toekomt. Hierdoor kan sprake zijn van een belaste schenking, die kan worden voorkomen door de (ex-)partner te compenseren. Op welke wijze dat dient te gebeuren (bijvoorbeeld een directe compensatie of een voorwaardelijk recht) dient van geval tot geval te worden beoordeeld. De staatssecretaris heeft aangegeven dat hij bij een gemeenschap van goederen geen belaste schenking ziet. Dit laat echter onverlet dat een compensatie van de (ex-)partner mogelijk wel op zijn plaats is.
 
Conclusie
Indien de pensioenopbouw in eigen beheer nog niet formeel is beëindigd, is het van groot belang dat dit vóór 1 juli aanstaande is gebeurd. Ook het verzoek tot het overdragen van extern verzekerd pensioen naar de eigen vennootschap dient voor die datum te zijn gedaan.
 
Daarna dient te worden beoordeeld of het wenselijk is het commerciële pensioen af te stempelen naar de fiscale waarde en of in dat geval afkoop of omzetten naar een ODV het meest gunstig is. Hierbij speelt de positie van de (ex-)partner een belangrijke rol.
 
Wij helpen u graag met het opstellen van de berekeningen om te komen tot de beste keuzes en met het opstellen van de benodigde documentatie.  Ook helpen wij u met het vormgeven van een eventuele compensatie in overleg met de (ex-)partner, bijvoorbeeld door aanpassing van de huwelijkse voorwaarden en/of testament.

 
***

Over Arcagna

Arcagna is een onafhankelijk nichekantoor dat zich exclusief richt op de geïntegreerde fiscale en juridische advisering van vermogende particulieren en ondernemers (private clients). Cliënten zijn doorgaans succesvolle ondernemers die, naast rust op het familiale en fiscale vlak, zeer geïnteresseerd zijn in het behoud van hun privacy. 
Meer informatie
Arcagna Amsterdam
Museumplein 5E & F
1071 DJ Amsterdam
T: +31 (0)20 305 0850
E: info@arcagna.com
Arcagna Rotterdam
Wilhelminaplein 1-40
3072 DE Rotterdam
T: +31 (0)10 313 4776
E: info@arcagna.com
Copyright © 2017 Arcagna, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u een relatie van Arcagna bent.